Processos

Sentim l´aigua, prenem els pous, aljubs i les rieres de Sant Cugat del Vallès com a elements a explorar que ens permeten repensar la nostra relació amb els recursos avui. Al mateix temps, prendre consciència de la seva escassetat i vincular-nos amb un entorn natural que conté una història social per explicar. La proposta es va realitzar amb la participació de les persones treballadores de la empresa Sorea de Sant Cugat, en el marc del Fescamp, abril-maig 2017.

Ciutat: territori-domèstic S.A., és una proposta que vincula des de la memòria col·lectiva i individual les relacions entre gènere, violència estructural i ciutat, a partir del concepte d´explotació laboral i treball domèstic. En aquest sentit, el nostre objectiu va ser abordar juntament amb l’alumnat (4r d´ESO) de l´INS Miquel Tarradell (Raval), a través de metodologies participatives, la relació transversal dels treballs invisibles que es feien a la casa, a l’escola i al sector cultural, prenent com cas el Centre d´Arts Santa Mònica. Idea: Territoris Oblidats en el marc del projecte Interfícies / Arts Santa Mònica (2016-2017)

Senyalem la Memòria, s’emmarca en la col·laboració iniciada el gener de 2013 entre Territoris Oblidats i Mediateca del Raval (Ravalnet). La proposta consisteix que els i les participants desenvolupin narracions a partir de l’arxiu digital Càpsules de Memòria, que un cop recopilat el material es tria un conjunt d’espais per als quals es produeix un (o diversos) dispositiu(s) de senyalització física que ens permeti traslladar els records i les experiències de la vida quotidiana del barri al seu context físic o simbòlic actual. El desenvolupament dels dispositius va estar vinculat amb el projecte microRavals que es realitzava en el Arts Sant Mónica durant l’any de 2015 i la col·laboració del Grau d’Arts i Disseny de l’Escola Massana i alumnes de 4r d´Eso de l´INS Miquel Tarradell.(2013 a 2015)

Rajoles que caminen: apropiació i simbologia de l’espai públic, va consistir en una sèrie d’accions vinculades a la simbologia i l’apropiació de l’espai públic al barri del Raval ( Barcelona / ES) , mitjançant la participació proactiva d’un grup d’adolescents I que perseguia incentivar l’adquisició d’autonomia personal i el seu desenvolupament en el context social actual, a través de la interacció amb el territori. Amb el suport i col·laboració: EAIA Raval Nord > Vídeo procés: Rajoles que Caminen (2012 -2013)

Territoris Oblidats des de la Perspectiva de les dones: entre els mesos d´octubre i desembre de 2012, es va desenvolupar amb la Associació de Mares i Pares del Casal Vaixell del Barri Besòs-Maresme el taller Territoris Oblidats des de la Perspectiva de les Dones. Prenent com a punt de partida l’exercici de mapejar, identificar i repensar els “territoris oblidats” del barri, es va proposar a aquest grup ampliar el concepte de territori més enllà de la seva dimensió física, incorporant a través de la perspectiva de gènere, la reflexió sobre la representació de les dones en l’espai public i les relacions que s’hi estableixen. (2011-2012)

Mira com canvia el Besòs, al curs dels mesos de novembre i desembre de 2011, vam realitzar el taller de Territoris Oblidats – Barri el Besòs i el Maresme a l’IES Barri Besòs amb un grup de joves de 3r d ‘ESO.  L’objectiu del taller va estar mapejar i proposar solució a un territori oblidat del barri. Després de mapejar i debatre entre tots, el grup va treballar l’espai d’una benzinera en desús i que s’utilitza com a aparcament de cotxes. Aquest territori està situat al carrer Josep Pla amb Cristobal de Moura. Durant el procés del taller van treballar propostes de millora de l’espai, que van permetre aprofundir en el procés participatiu i en les qüestions entorn de l’espai públic del barri. (2011)